Scholieren kiezen: Geert Wilders Nieuwspersoon van 2010

Amsterdam, 3 februari 2011 – Bijna 3.000 leerlingen verdeeld over 87 scholen (zowel primair als voortgezet onderwijs) in Nederland hebben hun oordeel geveld: zij verkozen Geert Wilders tot Nieuwspersoon van 2010. Belangrijkste Nieuwsfeit van het afgelopen jaar is de aardbeving in Haïti. Dit is de uitkomst van de jaarlijkse Scholierenpeiling van Stichting Krant in de Klas.

Stichting Krant in de Klas stelde een lijst op van 30 gebeurtenissen en van 30 persoonlijkheden die in 2010 veelvuldig in het nieuws waren. Deze lijsten werden verspreid onder leerkrachten en docenten die het afgelopen jaar gebruik hebben gemaakt van de diensten van KiK.
Zij stelden met hun leerlingen in beide categorieën klassikaal een Top-3 samen. Op basis van de inzendingen werd deze landelijke einduitslag vastgesteld:

TOTAAL UITSLAG
   

Nieuwsfeit 2011   Nieuwspersoon 2011  
1. Aardbeving in Haïti 31% 1. Geert Wilders      20%
2. Spanje wint finale WK
    voetbal van Nederland
22% 2. Wesley Sneijder 20%
3. Redding mijnwerkers Chili  14% 3. Barack Obama 18%

 

Geert Wilders versloeg Wesley Sneijder in de peiling met slechts 15 stemmen verschil.

Alvorens hun eigen Top-3 samen te stellen, hebben de leerlingen klassikaal discussies gevoerd over de onderwerpen. Zij hebben zich bij hun keuze duidelijk laten leiden door zowel de maatschappelijke betekenis van de onderwerpen als de media-aandacht die deze hebben gegenereerd.

Bekijk (een analyse van) de uitslagen, uitgesplitst naar het primair en het voortgezet onderwijs, op www.scholierenpeiling.nl

Over de organisatie
De Scholierenpeiling is een initiatief van Stichting Krant in de Klas (KiK), de educatieve organisatie van De Nederlandse Dagbladpers (NDP). KiK zet dagbladen in als lesinstrument voor taalvaardigheid, mediawijsheid en burgerschap. De stichting verstrekt dagbladen gratis aan het onderwijs, ontwikkelt lesmateriaal, biedt docententrainingen en organiseert de jaarlijkse Scholierenpeiling.
Zie voor meer informatie: www.krantindeklas.nl en www.scholierenpeiling.nl

Nieuwsbrief