Dat was de eerste vraag die verslaggever Floyd Aanen kreeg van een leerling op het Lek en Linge in Culemborg, tijdens een bezoek aan de vmbo-brugklaslocatie op dinsdagochtend 8 april, in het eerste lesuur van 08.30 tot 09.40.
Zijn antwoord: “Nee, die nog nooit!” Maar hij was blij met de vraag, want het zette meteen de toon: durf vragen te stellen – ook als ze onverwacht zijn.
Floyd had zijn camera meegenomen en vertelde over zijn werk als verslaggever. Hoe maak je een nieuwsitem? Wat komt daar allemaal bij kijken? Het was een praktische klas, en dat paste goed bij zijn aanpak. Hij legde uit, stelde vragen en beantwoordde alles met enthousiasme. De leerlingen waren actief en betrokken.
Tijdens het uur kwamen veel onderwerpen aan bod: het nieuws op TikTok, de betrouwbaarheid van een journalist, verantwoordelijkheid in het vak en de rol van politici. Een aantal geïnteresseerde leerlingen mocht zelfs voor en achter de camera staan om elkaar te interviewen. Van achterin de klas grapjes maken naar voor de klas staan met een microfoon in de hand – spannend, maar ze deden het. En met succes.
Wat Floyd opviel: veel leerlingen kenden Omroep Gelderland. Sommigen hadden zelfs de app op hun telefoon of keken samen met hun ouders naar het tv-nieuws. Een mooie bevestiging dat de omroep leeft in de regio.
Op verzoek van de klas sloot hij de les af met een paar van zijn video-items. Het item over Flipje van Tiel zorgde voor veel gelach. “O, is journalistiek soms ook grappig?” vroeg een leerling verbaasd.
Toen hij wegging, vroegen sommigen of hij er de volgende dag weer zou zijn. “Nee, helaas niet,” zei hij. “Ah, jammer. Dit was interessant én leuk,” reageerde een leerling. Een mooier compliment had hij zich niet kunnen wensen.