Lesmateriaal Verkiezingen in het nieuws 2021. Aan de hand van het nieuws verdiepen leerlingen zich in de actuele politiek en leren zij kritisch te kijken naar de berichtgeving hierover. Onderwerpen die onder andere aan bod komen zijn de rol van de journalistiek in de democratie, nepnieuws, framing en scholierenverkiezingen.
Hier kunt u het gratis lesmateriaal rond Prinsjesdag downloaden. Prinsjesdag is een goed moment om het nieuws in de klas te halen. De les wordt betekenisvoller als u de berichtgeving over de Rijksbegroting, de troonrede, de rol van koning en kabinet in de les bespreekt.
Deze lessuggestie gaat over de rechtspraak in het nieuws. Leerlingen lezen actuele artikelen over aansprekende rechtszaken en maken opdrachten waarmee ze leren over de rechtspraak in Nederland.
Scholen luiden de noodklok. Ze zien een forse toename van het aantal wapens op school.
Deze opdracht over het vuurwerkverbod is direct in de les te gebruiken.
In discussies over misdaad wordt vaak de vraag gesteld of straffen niet te laag zijn en hogere straffen kunnen afschrikken.
Nepnieuws, hoe herken je het en wat doe je ertegen? Het lespakket Journalistiek als wapen tegen nepnieuws en desinformatie bevat theorie en opdrachten waar leerlingen zelfstandig mee aan de slag kunnen.
Een journalist probeert altijd een zo volledig mogelijk verhaal te vertellen. Daarvoor wordt in de journalistiek een ezelsbruggetje gebruikt: de 5W1H-methode. Ze geven antwoord op de vragen: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe.
In de methode worden verschillende taalkundige verschijnselen behandeld. Met deze lessuggestie wordt deze theorie toegepast op een (zelfgekozen) artikel.
Onder een foto in de krant of op een nieuwssite staat altijd een onderschrift: een korte uitleg wat er te zien is en waar het bericht over gaat.