Amerikaanse verkiezingen 2024

Over enkele weken is het zover: de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Wordt het toch Kamala Harris of lukt het Donald Trump zich te verzekeren van een nieuwe termijn? Een ding staat vast: de uitslag zal van grote invloed zijn op de toekomst van het land, dat vaak toch wordt gezien als ‘leider van de vrije wereld’.

In deze les gaan de leerlingen vast aan de slag met de verkiezingen die over een maand in de Verenigde Staten zullen worden gehouden. Hoe doen journalisten in de VS verslag van de belangrijkste verkiezingen ter wereld, en hoe komt dat nieuws in Nederland terecht? Hoe ga je als journalist om met de heftige polarisatie in de VS, zowel tussen kiezers als in de media? En speelt die polarisatie ook in Nederland?

In een exclusief interview deelt Karlijn van Houwelingen, buitenlandcorrespondent voor onder meer AD, Het Parool en de VPRO, hoe Nederlandse media streven naar objectieve verslaggeving, welke dilemma’s daarbij komen kijken en hoe zij burgers in Nederland zo volledig mogelijk probeert te informeren. Leerlingen weten na deze les hoe polarisatie in de media nepnieuws op kan leveren, waarom factcheckers zo belangrijk zijn, welke rol peilingen hebben op verkiezingen en hoe nieuws in de VS in Nederlandse kranten terechtkomt.

Niveau
Trefwoorden
Tijdsbesteding
40-50 min.

Nieuwsbrief